Sunday, October 31, 2010

The Burning Monk

Mungkin ramai dah tahu pasal sami di Vietnam ni yang bakar diri (Self-immolation) sebab gambar ni antara gambar paling famous dalam dunia.  Gambat burning monk ini pun menjadi cover album 'Rage Against the Machine, Metallica.



Ringkasnya, pakcik ni bernama Hòa thượng Thích Quảng Đức pakcik ni, pergi tengah-tengah bandar Saigon, ambik gasolin, bakar diri (June 1963). Ini baru protes tahap hardcore, bukan macam kat Pulau Pinang tu..yang kes  Bazar Ramadan Komtar. Pakcik sami ni memprotes pentadbiran South Vietnam's Ngô Đình Diệm. Tindakan pakcik ni yang sememangnya bertentangan dengan Islam, (Buddha, tak pasti), secara tidak langsung menjadi titik tolak perubahan dalam pentadbiran rejim tersebut. 

The last words of Thích Quảng Đức before his self-immolation were documented in a letter he had left:
Before closing my eyes and moving towards the vision of the Buddha, I respectfully plead to President Ngo Dinh Diem to take a mind of compassion towards the people of the nation and implement religious equality to maintain the strength of the homeland eternally. I call the venerables, reverends, members of the sangha and the lay Buddhists to organise in solidarity to make sacrifices to protect Buddhism. Wikipedia.


  • Yang peliknya, takde pulak orang yang berfikiran songsang terhadap agama Buddha, bahkan disanjung oleh Barat, dan dikatakan, JFK mengantung gambar ni dalam Oval Office.Cuba bayangkan kalau ada orang Islam buat macam ni? Memang habis puak-puak Barat condemn. Sedangkan, proses membakar diri ni bukan secara individu, tapi kumpulan Buddha, orang kuat Buddha tu sendiri, seolah-olah, dalam agama Buddha, perkara ni normal. Insiden tu boleh la dibaca fully ikut link dibawah.  


One of the policemen threw himself to the ground and prostrated himself in front of Thích Quảng Đức in reverence. The spectators were mostly stunned into silence, but some wailed and several began praying. Many of the monks and nuns, as well as some shocked passersby, prostrated themselves before the burning monk. In English and Vietnamese, a monk repeatedly declared into a microphone, "A Buddhist priest burns himself to death. A Buddhist priest becomes a martyr." Martyr? Kenapa tak di panggil suicide burner? Cuba fikir kalau orang Islam buat macam ni, jadi apa? Walaupun orang Islam sendiri takkan memperakui tindakan tu, Barat mesti condemn habis.


That evening, thousands of Saigonese claimed to have seen a vision of the Buddha's face in the sky as the sun had set. They claimed that in the vision the Buddha was weeping. Wikipedia. (Yang ni, kalau sesiapa pernah tengok movie Sunjay Dutt dan Gandhi mesti faham kenapa jadi macam ni).


Thich Quang Duc in front of An Quang Temple
Buddhist community tried to cremate his heart it remained intact. It was placed in the Reserve Bank of Vietnam and became the symbol of the Holy Heart.


Bacalah lebih lanjut...
Link-link:

Saturday, October 30, 2010

Nikon Small World - Enhancing Creativity

Sudah 30 tahun Nikon pertandingan Small World Photography yang melihat kreativiti fotografi dalam perspektif yang baru, microuniverse. Innovative photographers against some of the most scientifically minded artists in the world. The contest is based around capturing some of the tiniest images known to man, and framing it as art.electronicbeeats.net. Disebabkan ketiadaan minat dalam dunia fotografi ni, maklumat tentang pertandingan ini, aku hanya tahu secara surfacenya sahaja. Kalau sesiapa nak tahu lebih lanjut, check link di bawah. Aku kat sini cuma nak kongsi gambar-gambar yang aku rasa menarik untuk dikongsi. Kebanyakan gambar-gambar lain, aku tak berapa minat dan ada sesetengah tu, menyakitkan mata. 

Fabrice Parais of Caen, France. Larve head (x30) 2010 Winner

Snowcrystal by Pekka Honkoski
Soap Film by Gurt Guether
Hydra viridissima by Dr. Stephen F. Lowry (x10)
Nicotiana benthamiana plant by Dr. Heiti Paves
Sesiapa yang berminat, pasang niat dulu. Dah dapat pangkat Dr., ada gadjet, ada budget, boleh la try.

Link-link:

Labels: ,

Thursday, October 28, 2010

Twitter and Universal Human Study


The mood on Twitter predicts what's going to happen in the stock market with 87 percent accuracy.
Researchers from Indiana University analyzed the tweets of 2.7 million Twitter users in 2008, dividing them into six categories of emotions. They were surprised to find that the higher percentage of "calm" tweets on a given day, the higher the Dow Jones Industrial Average was in the following two to six days. In fact, this method yielded a 87.6 percent rate of accuracy.
It was one of those "Eureka" moments Bollen probably should have kept to himself. (And then profited from.)



More than 70 percent of tweets get no reaction from one's followers.

Sysomos, a market research company that specializes in social media, examined 1.2 billion tweets posted over a two-month period. It found that only 6 percent of tweets get retweeted, and only 23 percent garner replies.
We are a bit surprised that even that many tweets get attention. We figured the percentage would be lower. Still, the number of more-or-less ignored words that have been published by the Internet generation is staggering.




  • Earlier studies had found that blogs can be used to gauge public mood, and that tweets about movies can predict box office sales
  • Some reluctant to believe that the moods captured on Twitter can cause the stock market to change. Not everyone on Twitter plays the stock market.
  • Behavioral economics tells us that emotions can profoundly affect individual behavior and decision-making. Does this also apply to societies at large, can societies experience mood states that affect their collective decision making?
  • There have been many other social phenomenon that researchers have claimed could predict the stock market. Sports events like the Super Bowl, the NY Mets winning the playoffs.
  • The overlap for ‘Calm’ and Dow isn’t perfect, but it doesn’t have to be. Rather than try and create a program that simply uses tweet analysis to predict stocks, the research team was interested in augmenting other prediction algorithms. 
  • Aku rasa Twitter ni lebih kurang sama dengan Facebook. Facebook ada smiley. Try pilih satu hari, contoh Isnin awal bulan, buat post-post gersang, contoh 'aku perlukanmu', 'I'm lonely', 'where are you', mesti penganalisis ingat tu musim mengawan rakyat Malaysia.

`It's Like the Matrix:' Twitter May Help Read Investors' Minds









Labels: ,

Nasty and Nastier - Saiful’s rectum was empty



Saiful’s rectum was empty, doctor tells court - malaysianinsider

KUALA LUMPUR, Oct 28 — Surgeon Razali Ibrahim, who had examined Saiful Bukhary Azlan for signs of sodomy, told the High Court today he found the complainant’s rectum “empty”. 
He also agreed with Sankara that the rectum absorbs “organic fluid” but said he was not sure how fast or slow.Then 23, he had visited Hospital Pusrawi, a private medical centre here, for a check-up after complaining of pain in his anus before being referred to HKL two days later. He also said it was not easy to carry out the proctoscopy examination on Saiful, even with the use of a lubricant
He related that it took him two tries to insert the proctoscope — a narrow, hollow and transparent cylindrical tube made of plastic that looks similar to a test tube — into Saiful’s rear end. Razali said the first time he used a saline lubricant, but found he could go only a short distance inside; so he switched to a gel-based lubricant for a deeper probe. Any sudden introduction of any instrument into the anus would likely cause injury to the sphincter, a sensitive body part, the doctor said.
  • Apa beza penyerapan organic fluid dengan fluid biasa? Apa contoh fluid non-organic dalam badan?
  • Kalau sakit, mungkin berdarah/luka/tercalar/terkoyak dll. Tapi, kenapa takde kesan? Tak pernah didengar 'pain in the anus', 'pain in the arse' pernah dengar. Atau mungkin anus Saiful lebih hebat, cepat sembuh.
  • Dulu kata guna KY Jelly.
  • Tunggu lepas ni, mungkin nak dibandingkan 'Anwar punya' dengan protoscope tu, mana lebih besar. Nasty and nastier.
  • Ada orang kena liwat secara lemah lembut? Ni nak masuk proctoscope kecik pada 'jari tengah' pun kena berhati-hati. Kalau kena rogol mesti hardcore
+
Not for kids.
Nasty and nastier, deeper and deeper. 


Labels: ,

Wednesday, October 27, 2010

‘Hantu mana curi wang zakat’ - Dr. Asri

TheStar Online
*Ringkasan tulisan Dr. Asri.

Tulisan Dr.yang asal:


Sebelum saya meneruskan pena ini, saya terlebih dahulu ingin mengakui banyak hasil kerja dan usaha baik yang telah pun dibuat oleh pihak-pihak yang menguruskan zakat. Juga tulisan tidak ditujukan kepada pihak-pihak yang telah pun melaksanakan amanah mereka. Sebaliknya tulisan mewakili hati dan perasaan kehairanan sebahagian besar kaum muslimin yang tertanya-tanya terutama apabila melihat kisah-kisah duka kemiskinan yang dipaparkan oleh berbagai media. Ke mana perginya zakat dan pengurusannya?! Mengapakah masih ada lebihan zakat, sedangkan lebihan fakir miskin terus wujud?! 


  • Tidak sepatutnya pengurusan zakat terlalu banyak bergantung kepada borang pemohonan. Usaha mencari adalah lebih utama. Ini kerana kebanyakan ‘mak cik-mak cik’ yang telah tua itu amatlah beban bagi mereka untuk mengisi borang. Bahkan dalam Islam, orang miskin yang tidak meminta itu lebih afdal untuk diutamakan.
  • Juga adalah mendukacitakan, jika wang zakat ini diberikan sekadar seratus atau dua ratus yang hanya cukup untuk setengah bulan atau sebulan. Sepatutnya zakat diberikan dengan kadar yang mengeluarkan si miskin dari daerah kemiskinan. Saidina ‘Umar r.a.: “Apabila engkau memberi zakat, kayakanlah mereka”.
  • Ramai muda-mudi yang tidak mampu berkahwin disebabkan faktor kewangan. Bukan tidak mampu menyara isteri, tetapi kos perkahwinannya. Mereka berhak mendapat zakat di bawah peruntukan kemiskinan.  Umat bin Abd Aziz “Sesiapa di kalangan orang yang miskin, yang berhutang dan yang ingin berkahwin sila dapatkan peruntukan dari Baitul Mal” (ibid, 2/569).
  •  Fokus pemberian zakat kepada para pelajar yang tidak berkemampuan banyak tertumpu kepada bidang agama. Sedikit pula perhatian atau jumlah zakat yang dikeluarkan kepada para penuntut ilmu yang bukan pengkhususan agama. Bidang-bidang perubatan, persenjataan, ekonomi dan seumpamanya kurang diberikan perhatian. Ini berlaku atas beberapa sebab. Antaranya; sempitnya konsep ilmu dan kefahaman tentang keperluan umat di zaman ini. 
  • Sesetengah pihak terikat terlalu ketat dengan anggapan bahawa zakat sesuatu negeri tidak boleh dipindahkan ke negeri lain. Walaupun pendapat itu mempunyai alasan dari segi nas dan kepentingan setempat, namun ada kelonggarannya. 
  • Janganlah pula kereta para pegawai zakat sudah berulang tukar, sedangkan si miskin masih dengan rumahnya yang hampir roboh, anak yang sakit tidak berubat, yuran pengajian yang tidak mampu dibayar dan segala kesedihan yang lain. Janganlah pula si fakir terpaksa mencari tambang untuk datang ke pejabat zakat, sedang pegawai zakat hanya tersandar di kerusi cantik menunggu peminta datang.
  • Ini kait-mengait antara satu sama lain. Kepentingan politik, istana, individu dan berbagai lagi. Merubah pemerintahan secara keseluruhan mungkin satu percubaan yang boleh dibuat dalam membaiki keadaan ini. Itupun jika pasukan kerajaan baru mempunyai pemikiran yang bersih, jujur dan terbuka. Jika tidak, hal yang sama akan berulang.



Labels: ,

Rakyat Tak Faham Program Najib


KUALA LUMPUR, 26 Okt: PAS merasa kesal terhadap pendedahan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang bahawa hutang negara pada tahun lalu berjumlah RM362.39 bilion, iaitu paras yang paling tinggi dalam tempoh lima tahun.
Hutang kerajaan di dalam negara (domestic debt) pada tahun lalu adalah RM348.60 bilion atau 96.2 peratus keseluruhan hutang Kerajaan Persekutuan. “Ini bermakna setiap rakyat Malaysia seramai 26 juta menanggung hutang sebanyak RM14,000 setiap orang,” ujar Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.
  • Kalau nak dibandingkan dengan UK, £16,700 memang Malaysia nampak lebih okay. Tapi kalau nak dibandingkan kuasa beli rakyat UK, wang simpanan setiap penduduk UK tu sendiri, gaya hidup penduduk, taraf hidup, perkhidmatan awam, jauh ketinggalan Malaysia. 
  • A cut in the National debt, would mean higher taxes now, rather than later. Therefore, National debt is just a way to spread national output amongst different generations.
  • Government borrowing reflects a fundamental disequilibirum between spending and tax revenue
  • If the government was borrowing to invest in infrastructure - new roads, communications. It might help to increase the growth rate in the long term. This in turn, would lead to higher tax revenues. (Macam mana infrastruktur kat Malaysia? Internet? Bas? KTM?)

Program perlu diperinci mudah difahami rakyat
KUALA LUMPUR, 2010/10/27 Kerajaan perlu memperincikan setiap program yang dilaksanakan di bawah pelan transformasi, termasuk Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) supaya benar-benar difahami rakyat, sekali gus menambah keyakinan mereka terhadap Barisan Nasional (BN). 
Penganalisis politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussain berkata, rakyat sudah mula melihat konsep transformasi kerajaan dan mula memasang cita-cita untuk melihat ia terlaksana.
Ahmad Atory bagaimanapun yakin rakyat akan mengambil kira kemampuan kerajaan yang sudah terbukti sejak 53 tahun lalu dan tidak mudah terpedaya dakyah pembangkang yang sentiasa cuba menafikan usaha memberi faedah kepada rakyat. 


  • Macam lah kerajaan tak pernah buka internet. 
  • Rakyat mana yang melihat dan memasang cita-cita terlaksana? Ada ke apa-apa grup yang sokong?
  • Siapa pulak yang bangkang faedah pada rakyat? Faedah apa yang nak dibangkang? Adam gay? Kelab malam pun termasuk faedah kepada rakyat? 
  • Ooooo...tak pun bangunan 100 tingkat tu untuk rakyat Malaysia. Macam kek 100 tingkat. Kerajaan ni memang pandai buat surprise. 




Tuesday, October 26, 2010

Light Blue Optics - "Light Touch"

Light Touch ™ adalah projektor yang boleh menukarkan sebarang permukaan rata menjadi touch screen. Produk ini dilancarkan Light Blue Optic pada Jan 2010. Kalaulah sekarang ni baru mengetahui pasal teknologi ni pun dah boleh dikira ketinggalan zaman.  Aku pun ketinggalan zaman.


The projector displays the consumer electronics to a whole new level, including multimedia systems orders for restaurants, bars and hotels.

Light Touch is equipped with a built-in patented holographic laser projection technology (HLP), which creates a bright, high-quality video WVGA, which always remains in focus. Light Touch has its own media processor and operating system. Wireless system allows the Light Touch is directly connected to the Internet or to electronic point of sale, open applications to access to social networks, use the services provided, taking into account user's location and use of electronic orders.


Ekaterina Yakovenko, managing director and head of private equity WhiteGold, said: "Light Blue Optics has given us the opportunity to invest in one of the most amazing display technologies of recent times. From the moment when we first used the Light Touch, we understand how this device fundamentally changing the way we work with content. 






Maybe the quality does look really good, plus this gadget is not mobile, but who knows, time move faster and faster.  



http://www.youtube.com/watch?v=Jfpg396Z4DU&feature=player_embedded
http://lightblueoptics.com/products/light-touch/
http://www.interfax.ru/txt.asp?id=159649&sec=1487

Labels: ,

ETP Kelab Malam, KPT Nobel



Ramai rakyat Malaysia masih belum melihat dengan jelas niat Perdana Menteri Malaysia dalam merangka Program Transformasi Ekonomi (ETP). (sepatutnya PTE, baru bahasa Melayu, ini ETP, Economic Transformation Programme). 


KUALA LUMPUR 25 Okt. - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) berazam melahirkan sekurang-kurangnya seorang rakyat Malaysia yang memenangi Hadiah Noble, Dewan Rakyat diberitahu hari ini. - Utusam.


Menyahut panggilan KPT, PM kita terdahulu lagi sudah merancang PTE ini. PM kita sememangnya sudah mempunyai visi dan misi yang jauh terkehadapan untuk melahirkan sekurang-kurangnya seorang pemenang Nobel.  Mungkin pemenang Nobel dari Malaysia itu seorang yang gay seperti Adam, atau pemenang Nobel itu anak hasil hubungan zina yang dilakukan dikelab-kelab malam yang bakal dibina. 

Rakyat Malaysia tidak perlulah ragu dengan kebijaksanaan PM kita. Lihatlah kejayaan ECER, NCER, dan banyak lagi program-program yang telah dilaksanakan kerajaan.  Sebab itulah, Pm meletakkan syarat-syarat yang ketat untuk seseorang artis itu membuat maksiat diMalaysia. Antaranya, 'Penarafan kelas A berasaskan pada kedudukan 100 teratas carta Billboard sejak lima tahun yang lalu'. 


KUALA LUMPUR, Oct 25 — The Najib administration today announced that it has signed agreements worth over RM30 billion with nine companies to kick start its ambitious Economic Transformation Project (ETP). Najib says the government is proving the sceptics wrong. - MalaysianInsider


Lihatlah kerajaan yang terlebih dahulu meminta pendapat rakyat sebelum melaksanakan sesuatu agenda. Sebelum dilancarkan, projek-projek rakyat sudah diagihkan kepada beberapa kerat syarikat. Jadi, tak perlu diherankanlah, kalau projek untuk bangunan 100 tingkat pun sudah lama dikeluarkan, dan mungkin kontrak untuk cleaning bangunan pun dah dikeluarkan.


“This shows that the ETP is already showing results,” Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said at Putra World Trade Centre (PWTC) when launching the ETP roadmap. - MalaysiaInsider.


“They can interpret it in so many ways. But it is important for us to meet the people.” - PM  – Bernama


Lihatlah betapa hebatnya PTE ni, baru sahaja sudah dilancarkan, sudah menunjukkan hasil yang memberangsangkan dan memberahikan. Satu hari nanti, rakyat Malaysia akan tertunduk malu malahan kagum dengan kehebatan PTE ini. 
Semua rakyat Malaysia boleh beranggapan yang kelab-kelab malam ini akan membawa bala petaka dan murka Allah terhadap Malaysia, rumah-rumah maksiat ini akan menyebabkan Allah S.W.T menarik keberkatan hasil bumi Malaysia, namun, yakinlah, semua itu hanyalah bisikan syaitan didalam hatimu untuk meragui pemimpinmu. Jangan dipersalahkan PM seorang, salahkan para pengundi yang mengundi dulu. 


Kalau Tok Guru kata mengundi ni ada dosa pahala, semua buat tak tahu, sekarang ni dah dapat bala, baru semua nak kutuk.





http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/etp-ready-to-take-off-says-najib/
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/pm-confirms-nine-etp-projects-says-more-to-come/

Labels: ,

Monday, October 25, 2010

Hipokrit Paling Kritikal


RM180 juta untuk projek PPR
Kerajaan prihatin keperluan rakyat berpendapatan rendah di Gua Musang  - Utusam
GUA MUSANG: Kerajaan Pusat memperuntukkan RM180 juta bagi membina 1,500 unit rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) untuk disewakan dan dijual kepada penduduk miskin dan berpendapatan rendah sekitar jajahan ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. 
Timbalan Perdana Menteri berkata, projek itu adalah manifestasi keprihatinan kerajaan Pusat terhadap keperluan perumahan di kalangan keluarga berpendapatan rendah jajahan ini, yang selama ini gagal dilaksanakan kerajaan negeri pimpinan PAS.
Pemuda UMNO mahu selami isu setempat
GUA MUSANG 24 Okt. - Pergerakan Pemuda UMNO akan mengambil kesempatan daripada kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas untuk menyelami isu setempat terutama masalah perumahan serta peluang pekerjaan bagi golongan muda yang perlu diselesaikan.


  • Inilah hipokrit tanpa batasan. 
  • Semua orang pun tahu yang ni semata-mata untuk pilihan raya.
  • Gua Musang tu dah wujud berapa ratus juta tahun dah, takkan baru sekarang nak bagi sumbangan. 
  • Dulu Manek Urai jadi 'anak Emas'. Tapi untung Gua Musang. Kalu dijanji duit, ambik cepat-cepat. Jangan tunggu cheque lepas pilihan raya, kalau tak konpem tak dapat. kalau boleh mintak royalti minyak terus. Kalau tak, takkan nak tunggu sorang adun lagi 'letak jawatan' kot.
Cadangan kepada rakyat Gua Musang, sila minta dengan kerajaan:
  1. Jambatan emas dari Gua Musang ke Kota Bharu.
  2. Jambatan perak dari Gua Musang ke Kuala Lumpur.
  3. Tujuh dulang hati nyamuk aedes.
  4. Tujuh belas dulang peha kuman.
  5. Tujuh puluh tempayan air mata janda
  6. Tujuh ratus tempayan air nyoir muda.
  7. Yang last ni...biar difikirnya sendiri..

Dulu Sultan Mahmud Syah tak dapat tunai yang terakhir tu la, menyebabkan tak dapat kawin dengan Puteri Gunug Ledang. Sekarang ni, kalau tak tunai kesemua tuntutan tu, jangan di baginya Galas tu.

Labels:

Sunday, October 24, 2010

I am Gay, But its Okay

Krisis identiti bukan halangan - Utusam
BANTAHAN  daripada 500 ahli Dewan Pemuda Pas Pusat terhadap kehadiran naib juara American  Idol  kelapan, Adam Lambert tidak menggugat kelancaran konsertnya minggu lalu. Konsert Glam Nation Tour Live in Malaysia 2010 itu menarik perhatian 15,000 peminatnya.
 Atmosfera di dalam Stadium Putra Bukit Jalil ketika itu seakan kekurangan oksigen tatkala ribuan penonton itu hadir seawal jam 5 petang semata-mata ingin melihat sendiri jejaka berusia 28 tahun itu.
 Walaupun secara terang-terangan Lambert mengakui dia seorang gay, ia tidak pun menjadi kekangan kepada peminat wanita untuk memujanya. Buktinya, lebih separuh penonton pada malam itu terdiri daripada golongan wanita yang senantiasa memekik nama Lambert sepanjang konsert hampir dua jam itu berlangsung.
  • Ni yang aku fedap nih.. Macam mana gay boleh di tukar jadi 'Krisis Identiti'. Ni mesti nak menyedapkan istilah dosa. Rasuah=politik wang, zina=seks luar nikah.
  • Yang ditentang bukan sebab Adam ni ada krisis identiti, tapi sebab gay. Tak kisah lah ramai mana awek yang sokong.
  • Dahla penulis pun orang Islam, boleh pulak dia nak cover benda haram macam ni. Kalau taknak tentang pun, jangan disokong! Budak sekolah lulusan Fardhu Ain darjah 3 pun reti.
  • Mentaliti remaja, kalau tak dimarah, dia ingat benda tu okey. Aku tahu aku pun remaja.
  • Ustaz-ustaz jangan terkejut kalau pasni ada yang tanya, adakah gay diharamkan dalam Islam? Berikan hujah-hujahnya..
Translation oleh GoogleTranslate yg kool...



Labels: , ,

Family Guy Season 8, Episode 17 : The Finest Cartoon.

This episode was created by Gary Janetti. It received mostly positive reviews from critics for its serious dialogue, but poor reviews for its gross-out humor. The plot of the story was built really well. It was all connected with full of emotions and conflicts, that does not look like it was made up, but, rather naturally. To understand all this conflicts and emotions, first you have to understand Brian's and Stewie's charactes.



Frightened by the closed door, Stewie soils his diaper. Then the plot started. Brian have to 'remove' the poo, by eating it, but he refuse and he said he better kill himself rather then doing that. Then, Stewie got to know that in the deposit box, Brian keep a gun.The gun conflict changed, when Brian suddenly remembered that Stewie bring along with him a cellphone. But, Stewie wasted it to call the jacket's manager. Raged by it, Brian slapped Stewie, making him cry. He felt awful, so he agreed to eat his poo.

The second day, Brian bring out his liquor from deposit box, and drink it with Stewie. Then they all drunk, and Brian pierce Stewie's ear. Gary Janetti express the character of drunk Brian and Stewie really well. Then the conversation started. They talking mainly about the purpose of life. Offended by Stewie, that said he have no purpose of life, Brian pointed his gun to Stewie. Then they started having a conflict once again. And the conflict seems fit really well. 

The ending of the episode, is when Stewie questioning Brian why he have a gun. Brian explaining that, he keep that to commit suicide. A symbol of escapism, from the dreadful world. A symbol of giving up life. And the Scoth also a symbol of the last sip. Then, they expressing their feeling about their friendship, about they needing each other, about a friend that they cannot live with.

Watching this episode is such reading a Gogol's masterpiece. Some say, maybe if Seth put some effort in it, take out the gross humor, they can produce more than just a cartoon. Many critics interested in their serious and sentimental conversation. Some of them said that they absolutely captured by their discussion throughout the episode. 

 "Beneath all of the more disturbing elements there's actually some very thoughtful, mature discussion of suicide and what love means amidst it all."



Labels: