Thursday, October 21, 2010

Awek Cun Bogel Atas Sofa

Mungkin semua dah tahu pasal awek yang sorang ni, tapi aku nak tulis jugak, sebab aku nak tambah pendapat aku tentang kenapa Roman Abramovich beli lukisan bogel awek ni.



Roman Abramovich belanjakan $33,641,000 untuk lukisan "Benefits Supervisor Sleeping," ni yang di lukis oleh Lucien Freud. Lukisan ni memegang rekod dunia untuk harga tertinggi yang dibayar untuk sebuah lukisan oleh seorang pelukis yang masih hidup. Awek tersebut bernama Sue Tilly. Kenapa Sue Tilly boleh menjadi sumber inspirasi kepada seorang pelukis untuk melukis gambar bogelnya? Aku rasa yang Sue Tilly sendiri pun tak tahu. Untuk mengetaui lebih lanjut tentang Sue, check sendiri kat link di bawah, aku pun malas nak baca. Banyak versi berbeza-beza. Lagipun ak memang fikir yang Sue ni pun tak tahu apa-apa pasal lukisan tu.





Sue Tilley

Kenapa Abramovich beli lukisan ni? Yang aku tahu, kalau seseorang tu mencapai tahap billionaire dengan usaha sendiri, bukannya warisan, mereka takkan guna duit sesuka hati. Mereka nilah yang paling pandai guna dan urus duit. Abramovich tu pulak Yahudi, lagi la serius pasal duit ni. Sebab tu aku selalu fikir, ada sebab lain kenapa Abramovich dan billionaire-billionaire lain beli lukisan mahal-mahal. Takkan Abramovich nak beli Chelsea kalau tak dapat untung.



Mungkin dia beli lukisan tu hanya untuk cover urusan jual beli lain. Mana tahu kalau-kalau dia beli senjata pemusnah ke, tak pun mesin padi, mesin perah tebu ke, mana tahu kalau-kalau Abramovich berminat menceburkan diri dalam industri kecil dan sederhana kat Malaysia. Tak pun Abramovich ni biayai kajian rahsia, contohnya kajian tentang mind control ataupun monopoli ekonomi. Itupun belum dikira lagi hubungan dengan Khodokovsky dan Rothschild family. Dahla si Abramovich ni banyak masalah, allegation of blackmail, allegations of illegal share-dilution, arrest for theft, allegations of loan-fraud, dan aluminium wars (Wikipedia). Ataupun sekadar menunjukkan kekayaan dan pengaruh untuk menarik perhatian puak-puak pemodal.



Ataupun si Abramovich ni semamangnya mempunyai imaginasi seksual yang tinggi. Dia mungkin dah bosan dengan porn-porn biasa, sebab tu dia cari lukisan naked yang mahal-mahal lagi eksotik.

Ataupun memang impian dia sejak kecik nak beli lukisan atau seni halus yang mahal dan berkualiti, tapi mak dia tak bagi. So, bila dah besar banyak duit ni, dia redeem balik apa yang dia tak dapat beli, beli yang paling mahal sekali.

................




Aku pun tahun lepas ada berniat nak beli lukisan cubism Kremlin. Tapi mahal nak mampos, ~RM300. Lukisan jalanan je pun. Tu pun lukisan size A3 yang paling murah kat situ. Aku pun nekad balik rumah nak lukis sendiri. Aku study balik cubism. Selepas seminggu, ak menyerah kalah. Nanti kalau aku jadi kaya macam Abramovich, baru ak boleh beli kot…







Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Syed Ahmad Fathi said...

buruk gila lukisan tu.

October 21, 2010 at 11:06 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home