Sunday, October 31, 2010

The Burning Monk

Mungkin ramai dah tahu pasal sami di Vietnam ni yang bakar diri (Self-immolation) sebab gambar ni antara gambar paling famous dalam dunia.  Gambat burning monk ini pun menjadi cover album 'Rage Against the Machine, Metallica.



Ringkasnya, pakcik ni bernama Hòa thượng Thích Quảng Đức pakcik ni, pergi tengah-tengah bandar Saigon, ambik gasolin, bakar diri (June 1963). Ini baru protes tahap hardcore, bukan macam kat Pulau Pinang tu..yang kes  Bazar Ramadan Komtar. Pakcik sami ni memprotes pentadbiran South Vietnam's Ngô Đình Diệm. Tindakan pakcik ni yang sememangnya bertentangan dengan Islam, (Buddha, tak pasti), secara tidak langsung menjadi titik tolak perubahan dalam pentadbiran rejim tersebut. 

The last words of Thích Quảng Đức before his self-immolation were documented in a letter he had left:
Before closing my eyes and moving towards the vision of the Buddha, I respectfully plead to President Ngo Dinh Diem to take a mind of compassion towards the people of the nation and implement religious equality to maintain the strength of the homeland eternally. I call the venerables, reverends, members of the sangha and the lay Buddhists to organise in solidarity to make sacrifices to protect Buddhism. Wikipedia.


  • Yang peliknya, takde pulak orang yang berfikiran songsang terhadap agama Buddha, bahkan disanjung oleh Barat, dan dikatakan, JFK mengantung gambar ni dalam Oval Office.Cuba bayangkan kalau ada orang Islam buat macam ni? Memang habis puak-puak Barat condemn. Sedangkan, proses membakar diri ni bukan secara individu, tapi kumpulan Buddha, orang kuat Buddha tu sendiri, seolah-olah, dalam agama Buddha, perkara ni normal. Insiden tu boleh la dibaca fully ikut link dibawah.  


One of the policemen threw himself to the ground and prostrated himself in front of Thích Quảng Đức in reverence. The spectators were mostly stunned into silence, but some wailed and several began praying. Many of the monks and nuns, as well as some shocked passersby, prostrated themselves before the burning monk. In English and Vietnamese, a monk repeatedly declared into a microphone, "A Buddhist priest burns himself to death. A Buddhist priest becomes a martyr." Martyr? Kenapa tak di panggil suicide burner? Cuba fikir kalau orang Islam buat macam ni, jadi apa? Walaupun orang Islam sendiri takkan memperakui tindakan tu, Barat mesti condemn habis.


That evening, thousands of Saigonese claimed to have seen a vision of the Buddha's face in the sky as the sun had set. They claimed that in the vision the Buddha was weeping. Wikipedia. (Yang ni, kalau sesiapa pernah tengok movie Sunjay Dutt dan Gandhi mesti faham kenapa jadi macam ni).


Thich Quang Duc in front of An Quang Temple
Buddhist community tried to cremate his heart it remained intact. It was placed in the Reserve Bank of Vietnam and became the symbol of the Holy Heart.


Bacalah lebih lanjut...
Link-link:

4 Comments:

Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Apsal tak tempak pale je. Cepat sikit mati.

October 31, 2010 at 4:33 AM  
Anonymous KS said...

dia nak emosi...nak tunjuk kesengsaraan...bukan nak mati...

October 31, 2010 at 4:46 AM  
Blogger SyerAgh said...

aku xpham.. baik bakkar ayam dan makan dari bakar diri sndiri

October 31, 2010 at 5:07 PM  
Blogger Syed Ahmad Fathi said...

oo.haha.betul jugak.

November 1, 2010 at 1:57 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home