Monday, October 18, 2010

Malaysia dan Chernobyl

Sebenarnya, dah lama berita tentang cadangan loji nuklear ni keluar dalam berita, cuma aku buat-buat tak tahu. Bukan sebab malas nak tahu, tapi malas nak fikir, sebab setiap kali aku terdengar loji nuklear, ak teringat 'Chernobyl', kalau di sebut 'Chernobyl' mesti di tambah dengan 'disaster'.



Chernobyl Disaster

Kemalangan tahun 1986 ni adalah kemalangan loji nuklear yang paling teruk dalam sejarah. Worse than all others put together. Reaktor No. 4 meledak dan mengeluarkan 30-40 kali ganda radioactivity dari bom atom yang dijatuhkan di Hiroshima dan Nagasaki. Detail bukan saja menunjukkan bilangan yang mati, dicampur juga dengan bilangan yang akan mati. Yang akan mati pun mungkin generasi yang keempat, kelima, dan mungkin generasi-generasi yang akan datang yang mungkin lahir dengan masalah kesihatan akibat keracunan bahan nuklear.


  • Approximately 1000 on-site reactor staff and emergency workers were heavily exposed to high- level radiation on the first day of the accident.
  • An estimated five million people currently live in areas of Belarus, Russia and Ukraine that are contaminated with radionuclides due to the accident; about 100 000 of them live in areas classified in the past by government authorities as areas of “strict control”.
  • About 4000 cases of thyroid cancer, mainly in children and adolescents at the time of the accident, have resulted from the accident’s contamination and at least nine children died of thyroid cancer; however the survival rate among such cancer victims, judging from experience in Belarus, has been almost 99%.
  • people living in contaminated areas received relatively low whole body radiation doses, comparable to natural background levels. As a consequence, no evidence or likelihood of decreased fertility among the affected population has been found, nor has there been any evidence of increases in congenital malformations that can be attributed to radiation exposure. Sources: http://www.who.int/en/
  • The present estimate is 50 direct deaths among workers and fire fighters. The Soviets gave 37 as thenumber. Also 9 children died from thyroid cancer among 4,000 who got the disease, and this compares with a ten-years-after estimate of 4. These estimates are far lower than those given by the Ukrainian government when it was soliciting money from Russia and Western Europe. How many more people will die of cancer from Chernobyl cannot be calculated, because it is such a tiny fraction of normal cancer deaths. A calculation also depends on what theory is adopted for the effects of very low radiation doses. Sources: http://www-formal.stanford.edu/



Simbol Kemusnahan

Chernobyl' has become a metaphor not only for the horror of uncontrolled nuclear power but also for the collapsing Soviet system and its reflexive secrecy and deception, disregard for the safety and welfare of workers and their families, and inability to deliver basic services such as health care and transportation, especially in crisis situations. The Chernobyl' catastrophe derailed what had been an ambitious nuclear power program and formed a fledgling environmental movement into a potent political force in Russia as well as a rallying point for achieving Ukrainian and Belorussian independence in 1991.






Secret

Aku, dengan kelayakan SPM dan lepasan Tadika Bahasa Rusia, taip sendiri document ni dalam bahasa Rusia, pastu guna Google Translate. Kalau ada silap, boleh di baiki.



Versi tulisan Rusia.

По имеющимся в КГБ СССР данным, на отдельных участках строительства второго блока Чернобыльской атомной электростанцим имеют место факты отступления от проектовб а также нарушение технологии ведение строительных и монтажных работб сто может привести к авариям и несчастным случаям.

Колонны каркаса машиного зала смонтированы с отклонением от разбивочных осей до 100 мм, между колоннами а отдельных местах отсутствуют горизонтальные связи. Стеновые панели уложены с отклонением от осей до 150 мм. Раскладка плит покрытия произведение с отступление площадки имеют перепады по высоте до 100 мм и местные наклонены до 8 градусов.

Заместитель начальника Управления строительства т. Гора В. Т. Дал указание на производство обратной засыпки фундамента на участке, где во многих местах повреждена вертикальная гидроизоляция. Подобные нарушения с ведома Гора и начальника строительного комплекса Матеева допускались и на других участках строительства. Повреждение гидроизоляции может привести к проникновенно грун…..


Versi bahasa Inggeris.
According to available data in the KGB, in some areas to build a second unit of the Chernobyl nuclear power plant have been instances of deviations from the project as well as a violation of technology management construction and installation works, which can lead to accidents.
Columns frame computer room fitted with a deviation from the stakeout axes up to 100 mm between the columns and some places there are no horizontal connections. Wall panels are stacked with a deviation from the axes of up to 150 mm. Layout panels cover the product with the retreat of the site have differences in height and 100 mm and local tilted up to 8 degrees.
Deputy Head of construction that Gore gave instructions for the production of backfill foundation at the site where in many places damaged by vertical sealing. Such violations with knowledge of the Gore and the chief building complex Mateev admitted and at other construction sites. Damage to the waterproofing can lead to penetration ... ..
Sambungan document, tak di jumpai. Tapi, itu pun dah cukup rasanya. Masalah dikesan sekitar Februari 1979, 7 tahun sebelum kemalangan tu berlaku. Memang ada kajian yang mengatakan kemalangan nuklear tu boleh dielakkan. Tapi, kenapa di rahsiakan? Kenapa tak ambil langkah awal mengawal masalah ni? Siapa yang bertanggungjawab atas masalah ni? Sanggup ambil risiko? Dengan rasuah berlambak-lambak.





Malaysia

Macam mana Malaysia ni bersedia nak bina loji nuklear? Bina stadium, stadium runtuh, bina jambatan, jambatan runtuh, bina mahkamah, mahkamah bocor, ada kilang kimia, bocor. Kalaula dikatakan Malaysia mempunyai sekumpulan pakar untuk menjalankan loji nuklear ni, tambah pulak pakar luar negara, aku rasa tak cukup lagi tu. Siapa yang nak bawa lori? Siapa yang nak ketatkan paip? Siapa yang nak buat welding? Siapa yang nak check suhu? Siapa yang nak check tangki? Memang nampak lekeh.

Seremban, 18 Ogos - Anggota bomba bertungkus lumus mengawal tumpahan
bahan kimia dari sebuah kilang di Taman Industri Tuanku Jaafar. Pemilik kilang
berkenaan selepas ia mula bocor dari tangki simpanannya dan mengalir ke
longkang sehingga terkeluar dari kawasan kilang.
...........................
pemandu lori treler itu hanya menyedari sembilan dari 96 tong berisi asid
hidrogen yang dibawanya terjatuh kira-kira 200 meter di belakang apabila
melihatnya melalui cermin sisi.

Butterworth, Isnin Januari 09, 2006: Lebih 20 pekerja sebuah kilang membuat
ketulan ais hari ini terselamat daripada menghidu gas beracun berikutan kebocoran
sebuah daripada tiga tabung gas ammonia di kilang tersebut di Taman Nagasari,
kawasan perindustrian Perai di sini.


Itu baru bahan kimia, kalau hidu sikit-sikit, masuk wad, sakit perut, muntah-muntah. Kalau bahan nuklear? Tujuh generasi kena penyakit pelik-pelik, lahir tak cukup sifat, boleh tengok sendiri dalam internet gambar-gambar generasi Chernobyl.

Yang lagi merisaukan, memang selurh dunia tahu yang negara-negara maju menjadikan negara-negara miskin atau negara dunia ketiga sebagai tempat pembuangan sampah elektonik, dan sebagainya, yang dikenali sebagai e-waste, yang memang susah untuk di lupuskan, di bawah program bantuan, contohnya celik IT, komunikasi, dan sebagainya. Contohnya komponen komputer, telephone, etc. Malaysia negara dunia keberapa? Takkan nak jadikan Malaysia ni tempat negara maju buang sisa nuklear ni?





Kebaikan Nuklear







Untuk mengetahui tentang kebaikan nuklear, kena tanya pada yang pakar. So, cuba tanya Nuclear Institute ni.







Boleh dikatakan, takkan jumpa mana-mana document, persatuan, kertas kerja bebas pasal nuklear ni yang bercakap tentang kebaikan nuklear ni. Kecuali, company yang jual/transport nuklear. Cuba pergi kedai jual basikal, tanya tauke. "Tauke, kalau naik basikal ni, pastu jatuh, berdarah tak kepala lutut?" Mesti ada sorang dua yang terfikir-fikir nak jawab.








................









Tapi, kalaulah ditakdirkan, kalaulah ditakdirkan jugak, Malaysia akan di bina loji nuklear, tak kira di mana, harap-harap, andaikan radius maksimum kawasan tempat tinggal penduduk dengan loji tu 10km, semua yang terlibat/bekerja dengan loji nuklear ni, bersama dengan keluarga, tinggal di kawasan 10km selepas tu. Dah kalau dikatakan selamat, sihat, takde masalah, mereka nilah sepatutnya yang paling berani tinggal di kawasan tu. Kalau tak, .... memang nak kena rejam jugak lah. Dah kata sihat selamat, kenapa tak nak tinggal? Dia nak bina depan rumah orang loji nuklear, pastu nak duduk jauh-jauh.

Nak bercakap pasal Chernobyl ni, memang panjang ceritanya, tu pun belum masuk bab teknikal macam mana kemalangan tu berlaku.
Untuk pembacaan lanjut, jangan malu-malu click link di bawah.

Sources:

Anak-anak Chernobyl:











Labels: ,

2 Comments:

Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Mula2 pemikiran aku.
Aku support gak kerajaan Malaysia nak bina
loji nih. Bab risk tu mmg x dapat dipersoalkan.
Tapi lepas aku fikir bab intergriti mmg rasanya fail lah Malaysia.

October 20, 2010 at 8:50 AM  
Anonymous Pena Maya said...

Termidzi Mahmod.
What a bloke you are.
I welcome you with a full heart to the world of blogs.

October 20, 2010 at 10:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home