Saturday, October 23, 2010

Rosmah: Islamic Fashion Show


Siapa yang bagi kat Fathul Bahri Mat Yahya gelaran ulama ni? Kurang-kurang ulama umur 40 tahun. Bukan nak pertikaikan ilmu dia, tapi yang aku tahu, 40 tahun ni umur 'matang' seseorang, bukan matang secara zahirnya, tapi matang akalnya.  Aku pun malas nak check umur dia ni.


Tindakan Fathul ni, yang membela Rosmah, dan menyalahkan pembakang ni tak pelik. Dah nama ulama UMNO. Tapi, mesti korang perasan ada persamaan kejadian ni dengan apa yang berlaku di Indonesia. Boleh ambil pengajaran dan panduan.

 Di Indonesia, dikatakan, Aa Gym jatuh disebabkan poligami. Ramai yang kritik Aa Gym, sedangkan tindakan Aa Gym tu sah, dan betul pada syarak. Ada jugak manusia yang kata Yang 
"dilanggar Aa Gym itu bukan melanggar syariat, tapi melanggar perasaan umum". Perasaan umum tengkorak ko. 



Tapi, bila keluar video Ariel Peterporn berzina, ramai yang kata "alah, dia manusia jugak, ada nafsu...". Nafsu kepala ko! Yang Aa Gym ikut syarak, yang Ariel berzina.

Sama? Yang orang tengah bangkang ni yang salah syarak. Aku tak layak nak explain, Ustaz Zaharuddin dah explain panjang. Kalau tak diexplain oleh ustaz pun, takkan ada lagi manusia yang tak paham? Benda macam ni tak payah tanya panjang-panjang pun takpa, nak hujah konon. Terang lagi menyala-nyala salah.

"Kalau mereka ikhlas (menasihati) mengapa tidak tarik tangannya, bersendirian tanya dengannya lebih dahulu (perkara sebenar)."

Nak tarik tangan? Bersendirian? Rakyat Malaysia mana la nak buat macam tu? Tapi, siapa yang boleh buat? Husband dia la, sapa lagi. Husband dia je yang boleh nasihat, memang tugas dia....

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Sejak zaman badawi lagi rasanya dah mula fesyen pelik2 nih. Dipelopori arwah Endon. Tapi insyaALLAH kepada sesiapa yang ada pegangan dan bimbingan tidak akan senang2 terikut2. Cuma yang menjadi mangsa adalah generasi muda berfikiran kosong yang mudah percaya apa yang dilihat tanpa berfikir dahulu. tapi dengan adanya bantahan sekurang2 nya generasi ini akan berfikir sedikit sebelum bulat2 percaya yang Islam berfesyenkan seperti ini.

October 23, 2010 at 8:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fathul Bahri ni anak bekas mufti perlis
dia ni la atr kumpulan2 "Ulama' muda" yg masuk UMNO

October 23, 2010 at 8:09 AM  
Blogger fEast91 said...

aku setuju sume point ji, tp, mananya lg pasal fesyen show tu? :P

October 23, 2010 at 9:48 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home