Thursday, November 18, 2010

LOL's Symbol: The Smiling Hippopotamus


      That day is a bad day for Otis. He had a fight with his new partner, Funani. So, he left her alone for a while to cool herself down. When he wandering around, he saw a woman, taking her husband, Jay Parker a picture in front of the Zoo's aquarium. He felt so bored and he has nothing to do. So, he join with that guy in that picture. he gave them the biggest smile he could even the pain at the back is still there. Now, the picture had became the most popular picture in the internet, in everybody's facebook page, in various webs and many else. This picture became the symbol of LOL, ROFL and  WTF. Nobody ever tried to edit this picture. 
Jay Parker said: "It's kind of strange to think there are people out there with a picture of me on their computer, but I guess I'm just the hippo man as far they're concerned.


Links:
1. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3195717/Happy-potamus.html
2. http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/8086816/Holiday-snaps-of-smiling-three-ton-hippo-Otis-become-web-hit.html
3. http://news.travel.aol.com/2010/10/27/smiling-hippo-at-san-diego-zoo/

Wednesday, November 17, 2010

No More Middle Finger

Passenger arrested for giving airport staff 'the finger' 

A TRAVELLER has been arrested and sentenced to two months in jail for giving "the finger" to an airport worker in Dubai. The Muslim woman phoned police, who arrested Mr Anthony as he passed through border control.
Mr Anthony, who works for the UN in an undisclosed capacity, was initially convicted of indecent behaviour and insulting the employee, and was jailed in Dubai for three days before being bailed. He has pleaded not guilty, and is now appealing against a two month jail sentence and a deportation order. According to a source from the Dubai courts, "Brits have often fallen foul of decency laws but no one's been arrested this quickly."


  • We need to take care of our middle finger carefully nowadays. It can put you into the prison. Is there actually any exact rules/ laws that saying, maybe showing the middle finger is one of the 'insulting' behaviour? Maybe it is worse when you showing it to the goverment workers. And also depend on the situation. Maybe if teenagers did that to that worker, maybe she's not gonna call the police.

Putin's Pet's Name: Suggestion


Mr. Putin right here needs any suggestion to his new pet. Putins asked Russians to give any suggestion to change his pet's name, that originally name Yorgo. The online form on the website also requires filling out social status, region, sex and nationality fields. And for the foreigners, don't worry, you still can submit your suggestion in any language. 


All name proposals will be assessed according to the Federal Law within 10 days, provided the sender submits his or her full name and address. The Moscownews.  What the hell that dog's name going to do with the Federal Law, I have no idea. 
Yorgo’s new name should start with a ‘Y’ (Russian ‘Й’) – a letter rarely seen at the start of Russian words. Very challenging. But, Putin 'bravely' trying to break that rule, for the sake of his beloved new pet. Here is my suggestion: Raskopeks (a bit same with your other's pet name that is Rasputin, and kopeks, as  your coin's currency), Youtube (it,s start with 'Y', so you don't need to break your rule), Yukos (sure did Khodokovsky gonna be happy), Yoda or maybe just 'Y'. I hope, that your dog will have a good relationship with your others pets.


*http://www.putin.ru/
putin, putin's pet's name

Monday, November 15, 2010

Most Dangerous Metro Station

Moscow metro crime department unveiled the most dangerous metro station. It sound very vulgar, but I did not think that it is literally dangerous. Yes, there was a bombing, gun-fire fight and so on, but it happens everywhere in the world. But dangerous maybe for your belonging, because of pickpocket. The station that have been 'red tag' are Komsomolskaya, Prospekt Mira, Kurskskaya, Novoslobodskaya and Kievskaya. The light blue Filyovskaya and light green Lublinskaya lines are the safest.
Click to enlarge

As we can see, the 'red tag' stations are in the ring, which is the intersect of metro station from all over Moscow, which makes it crowded with people even not in the peak times. The pickpocket nowadays could not care less about peoples wallet, because they knows that nobody bring a bunch of money with them. Peoples nowadays buy things online. They bring with them only cards, ticket, and so on. The pickpocket also did not care whether you are a foreigner or not. Even maybe, foreigners are more concern and cautious about their belongings. But record for last year shows that in approximately 3000 cases, they arrested already around 300 theft. And still it is considered small compared to others subway stations. 

The thief nowadays maybe looking for your iPhone, iPad, iPod, DSLR and so on. These gadgets is more lucrative than pickpocketing the wallet. They can easily sell these gadgets in the flea market all around Moscow. So, be careful when you messaging or reading e-book with your iPhone 4G. 
                                                      

Sunday, November 14, 2010

Putin Dapat Anjing dari Bulgaria

Nampak macam kena perli je Putin ni. Macam Khir Toyo bagi hadiah penyapu kat pegawai kerajaan. Boyko  Burisov, PM Bulgaria bagi hadiah anak anjing kacukan Bulgarian Karakachan kepada Putin sebaik selepas mereka menandatangani perjanjian gas transit pipeline di Bulgaria kelmarin (13 Nov 2010). Kedua-dua pemimpin tu memang dikenali dengan banyak persamaan. Kedua-duanya mempunyai tali pinggang hitam dalam martial art, Putin dalam judo, Borisov dalam karate. Putin terkenal badassnya dalam KGB, dan Borisov terkenal sebagai top-level policeman. Sebelum ni pun (Jan 2008), Russia ada beberapa agreement lain dengan Bulgaria (Russian-sponser) – South Stream gas transit pipeline, Belene Nuclear Power Plant dan Burgas-Alexandroupolis oil pipeline. 




Awwww.....


Atau sememangnya Borisov kenal dengan Putin yang sukakan binatang. Senarai contoh binatang peliharaan Putin:
  • Mashenka, harimau sempena harijadinya yang ke-56.
  • Labrador Connie, anjing yang diberi  menteri Sergei Shoigu, yang dikatakan menjadi sebab Shoigu masih kekal berkuasa.
  • dan kucing (dalam Kremlin), dua poodles, kuda (dulu pernah keluar gambar Putin bercuti naik kuda)
  • Persian gazelle diberi oleh Kazakh President Nursultan Nazarbayev pada 2002.
  • Crystal crocodile diberi oleh bekas Moldovan President Vladimir Voronin pada 2002.
Sayang sungguh Putin kepada binatang sehingga dikatakan menjadi sebab kenapa Yuri Luzhkov kena pecat. Tapi nampak macam ikhlas je Putin ni cium anjing. PM Mesia beli kucing.....takde orang nak bagi hadiah. 

  Video dibawah: Souce video: http://en.rian.ru/




video


Links:
http://www.allvoices.com/contributed-news/7328579-putin-receives-puppy-in-gift
http://gawker.com/5689155/putins-puppy-love

Luruh Menanti Beku

Memang seronok mengelamun masa lecture. Mengelamun sambil tengok luar tingkap, semua pokok tinggal ranting. Habis daun gugur, menyambut musim beku. Fenomena ini dipanggil 'deciduoud trees'. Pokok menggugurkan daunnya kerana haba, cahaya, dan mineral yang berkurangan. Aliran makanan dalam pokok berhenti, dan terpaksa membuang daun-daun yang ada. Bila dah sampai suhu membeku, sel-sel tumbuhan akan musnah. Tapi, alam ada aturan dia sendiri. Musim panas, pokok menghasilkan tenaga tambahan untuk simpanan dimusim beku. Bila tiba musim beku, matahari semakin lama semakin kurang. Daun tak boleh buat kerja bagi makan kat pokok. 




<<Почему он не болеет?>>
Kenapa dia tak sakit?


Budak Zimbabwe (bukan negara sebenar)  tu tanya aku dengan nada main-main. Inilah kali ketiga dia datang ke dewan lecture walaupun sudah sampai mid-sem. Bukannya dia nak lecturer tu sakit, tapi kalau dia sakit, takde lecture, lepas tu takde seminar. Aku pun tak tahu nak bagi jawapan yang macam mana. Kalau orang tanya main-main, jangan jawab serius. Aku bukannya nak lecturer tu sakit, tapi sekadar mengikut logik hukum alam. 


<<Потом....>>
Lepas ni..


<<Иди! Иди!>>


Huh, dua orang budak Rusia kena kad merah, kena hambat, walaupun lecture baru je lima belas minit. Lecturer ni memang hebat. Rekod yang pernah aku tengok lapan orang kena hambat keluar dewan, sebab bercakap. Takde kompromi, laki atau pompuan. Tapi, untuk orang asing, kompromi sikit-sikit....
Aku pun sambung mengelamun, sebelum salji turun, bermulanya musim beku.....



                                                                      Октябрь
уж наступил — уж роща отряхает
Последние листы с нагих своих ветвей;
Дохнул осенний хлад — дорога промерзает.
Журча еще бежит за мельницу ручей,
Но пруд уже застыл; сосед мой поспешает
В отъезжие поля с охотою своей,
И страждут озими от бешеной забавы,
И будит лай собак уснувшие дубравы.

October has arrived - the woods have tossed
Their final leaves from naked branches;
A breath of autumn chill - the road begins to freeze,
The stream still murmurs as it passes by the mill,
The pond, however's frozen; and my neighbor hastens
to his far-flung fields with all the members of his hunt.
The winter wheat will suffer from this wild fun,
And baying hounds awake the slumbering groves.
                        Aleksander Pushkin 1799-1837


http://www.youtube.com/watch?v=Pe1XeiB7Z3s

"Осень" А.С.Пушкин, читает И.Смоктуновский



Monday, November 8, 2010

Tank Man - Hero Berjiwa Besar

Mesti semua pernah tengok gambar ni. So, sekarang ni aku sekadar nak review balik pasal 'Tank Man' ni. Seorang lelaki yang boleh sekat konvoi kereta kebal. Dalam gambar hanya boleh nampak empat kereta kebal, tapi kalau dilihat balik video Youtube yang ada dibawah, konvoi tu memang banyak dan panjang. Yang paling aku respek lelaki ni, kalaulah dikatakan dia nak mampus awal bunuh diri, kenapa dia tak buang lagi plastik barang yang dia beli. Maknanya dia ni memang berjiwa besar. Keazaman dia untuk terus hidup bebas tu masih ada. Tak takut langsung. Memang dia benci betul dengan pemerintah dia yang zalim. Kalau orang lain aku rasa, dengar bunyi kereta kebal pun dah takut. Tankman menjadi simbol rakyat biasa menentang kerajaan yang zalim, zalim bukan sekadar bunuh manusia secara beramai-ramai, rogol manusia, tapi juga zalim dalam mengkayakan diri sendiri dengan harta negara, rakyat dibiar miskin, zalim dalam mengongkong kebebasan rakyat, dan banyak lagi bentuk kezaliman fizikal mental.


Gambar hiasan 
Protes di China terhadap komunis ni biasanya diketuai dan dianggotai oleh pelajar dan golongon pemikir, tapi mengikut sosialis China, tankman ni bukan daripada kalangan pelajar, mahupun golongan intelektual, tapi lebih sekadar rakyat biasa, golongan pekerja biasa. Selepas ditarik keluar oleh beberapa penduduk, tankman hilang dalam himpunan protes. Namun, ramai yang mengatakan yang menarik tankman itu adalah secret polis yang selepas itu membunuh tankman. Namun ramai juga aktivis yang yakin tankman masih hidup selepas kejadian tu.

Semua orang lari, tapi Tankman tetap teguh menanti.


Gambar tersebut dicetak dibaju, dijadikan poster yang menjadi inspirasi pemuda China dalam menentang pemerintah yang corrupt, menindas. Tankman begitu berpengaruh sebagai ikon penentangan sehingga Google China terpaksa menyekat keyword 'Tankman'. Bahkan Tankman menjadi inspirasi di Rusia, dan banyak lagi negara lain. Sehingga kehari ini, Tankman sebenar belum diketahui. Ada yang mengatakan Wang Weiling Tapi, mungkin kita semua boleh jadi Tankman, kalau berani.....
If you could meet anybody you wanted from history, who would it be? Tankman.


Link-link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tank_Man
http://www.youtube.com/watch?v=SB70mWXrzEE
http://www.youtube.com/watch?v=mrQqDqOx3KY

Labels: , , , ,

Sunday, November 7, 2010

The Nanking Massacre - Review

Ini adalah massacre yang paling besar dalam sejarah. Hampir 300 000 rakyat dirogol dan dibunuh. Dalam post ni, aku cuba untuk review balik, dicampurkan bahasa Melayu dan Inggeris, dalam konteks yang lebih mudah dan ringkas.  ***Untuk menulis secara menyeluruh tentang tragedi ini, sememangnya memerlukan kajian dan pembacaan yang lebih terperinci. Untuk pembacaan lanjut, link-link ada diakhir post. 

 Pembunuhan beramai-ramai ni berlaku pada tahun 1937, selama enam minggu oleh Imperial Japanese Army. Yang menghairankan, kenapa tragedi ini tidak mendapat liputan media, dan tidak ada reviews dalam akhbar sempena mengingati peristiwa ni. (atau aku yang kurang membaca dan tak nampak). Memang boleh dikatakan, berlambak-lambak filem yang menyentuh tentang tragedi ini. Tapi, jarang sangat tragedi ini diperkatakan, atau tidak disebut-sebut dalam mana-mana ceramah atau perbincangan biasa. Satu lagi yang menjadi trademark penulis buku dan pembuat filem, dan penulis artikel yang lebih cenderung untuk memilih tajuk 'rape of Nanjing' daripada 'massacre'. Ada sebabnya. Amat sukar untuk memastikan jumlah sebenar mereka yang terkorban dalam tragedi ini, disebabkan tentera Jepun yang sama ada melupuskan mayat, merahsiakan kubur-kubur besar, pembunuhan secara 'kecil-kecilan' oleh sebilangan tentera, meraka yang mati dalam pelarian., mereka yang mati dalam tahanan, dan banyak lagi faktor yang tak dijangka, lebih-lebih lagi ketika berada dalam situasi perang yang pada ketika itu, Second Sino-Japanese War.

Tahap kekejaman Jepun memang tiada batasan. Para wanita diikat dan digantung di atas katil dan meja bogel untuk memudahkan tentera untuk merogol. '..every night, there were at least 1000 rapes' - James McCallum. Dalam internet terdapat banyak gambar wanita dan gadis Nanking diikat, dirogol, diprofanated...di.....

"Contest to kill 100 people using a sword

Gambar ni menjadi perdebatan hangat ahli sejarah. Pertandingan yang seolah-olah pertandingan sukan yang di siarkan Tokyo Nichi Nichi Shimbun menggambarkan kekejaman jepun. Bahkan berita tentang pertandingan membunuh ni mendapat perhatian meluas sehingga diupdate score pembunuhan oleh tentera Jepun. Ahli sejarah Wakabayashi mempertahankan poster itu dan mengatakan poster itu hanyalah bertujuan untuk menaikkan semangat juang tentera Jepun. 







Reverend James M. McCallum wrote in his diary: 
Never I have heard or read such brutality. Rape! Rape! Rape! We estimate at least 1,000 cases a night, and many by day. In case of resistance or anything that seems like disapproval, there is a bayonet stab or a bullet ... People are hysterical ... Women are being carried off every morning, afternoon and evening. The whole Japanese army seems to be free to go and come as it pleases, and to do whatever it pleases. Wikipedia.


John Rabe:
 In one of the houses in the narrow street behind my garden wall, a woman was raped, and then wounded in the neck with a bayonet. I managed to get an ambulance so we can take her to Kulou Hospital ... Last night up to 1,000 women and girls are said to have been raped, about 100 girls at Ginling College Girls alone. You hear nothing but rape. If husbands or brothers intervene, they're shot. What you hear and see on all sides is the brutality and bestiality of the Japanese soldiers. Wikipedia.


There are also accounts of Japanese troops forcing families to commit acts of incest. Sons were forced to rape their mothers, fathers were forced to rape daughters. One pregnant woman who was gang-raped by Japanese soldiers gave birth only a few hours later; although the baby appeared to be physically unharmed (Robert B. Edgerton, Warriors of the Rising Sun). Monks who had declared a life of celibacy were also forced to rape women. Wikipedia.


On December 13, about 30 soldiers came to a Chinese house at Hsing Lu Koo in the southeastern part of Nanking, and demanded entrance. The door was open by the landlord, a Mohammedan named Ha. They killed him immediately with a revolver and also Mrs. Ha, who knelt before them after Ha's death, begging them not to kill anyone else. Mrs. Ha asked them why they killed her husband and they shot her. Mrs. Hsia was dragged out from under a table in the guest hall where she had tried to hide with her 1 year old baby. After being stripped and raped by one or more men, she was bayoneted in the chest, and then had a bottle thrust into her vagina. The baby was killed with a bayonet. Some soldiers then went to the next room, where Mrs. Hsia's parents, aged 76 and 74, and her two daughters aged 16 and 14. They were about to rape the girls when the grandmother tried to protect them. The soldiers killed her with a revolver. The grandfather grasped the body of his wife and was killed. The two girls were then stripped, the elder being raped by 2–3 men, and the younger by 3. The older girl was stabbed afterwards and a cane was rammed in her vagina. The younger girl was bayoneted also but was spared the horrible treatment that had been meted out to her sister and mother. The soldiers then bayoneted another sister of between 7–8, who was also in the room. The last murders in the house were of Ha's two children, aged 4 and 2 respectively. The older was bayoneted and the younger split down through the head with a sword. Wikipedia.


Tapi, tentera Jepun hanya bunuh rakyat China tersebut dan rakyat asing lain, langsung tidak disentuh. 

Wilbur, National Committee YMCA, Shanghai: All foreigners [in] Nanking safe and well. Please inform interested parties.
Not only were the foreigners unharmed, but amidst the echoing sounds of gunfire as the Japanese carried out their massacre, the foreigners entertained themselves with wine, song, and dance, celebrated Christmas, and ate their fill of roast beef, roast duck, sweet potatoes, and various other fresh food. When they had exhausted their appetites for pleasure they went home.



'The memories cannot be erased'
Minnie Vautrin : "How many thousands were mowed down by guns or bayoneted we shall probably never know. For in many cases oil was thrown over their bodies and then they were burned." Minnie Vautrin suffered a nervous breakdown in 1940 and returned to the US. She committed suicide in 1941.
Ada banyak lagi kisah-kisah kekejaman melampau Jepun. Aku hanya pilih sedikit cerita dari beberapa journalist yang menyaksikan sendiri kekejaman tersebut. Link-link dibawah. 


Japanese soldiers used live victims for bayonet practice










Ditikam bayonette

Ditanam hidup-hidup

Rakyat Nanjing cuba mengebumikan sendiri rakyat
mereka yang terkorban

The sheer volume of murdered civilians posed a formidable logistical challenge when it came to disposing of the bodies. Many Chinese were conscripted into "burial teams", an experience they would later recall as horrifically traumatic.

















A boy was killed by Japanese with a butt of a rifle, because
he did not take off his hat.


Merayu nyawa
Macam mana manusia sampai tahap ni? Nobody knows....

Link-link untuk pembacaan lanjut:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/223038.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/Nanking_Massacre
http://www.cnd.org/njmassacre/njm-tran/njm-ch11.htm
http://www.nanking-massacre.com/Nanking_Massacre_Photo_Group_One.html
 http://www.cnd.org/njmassacre/njm-tran/njm-ap3.htm#note28
http://news.bbc.co.uk/2/hi/223038.stm
http://fishsmind.spaces.live.com/blog/cns!2C4E3883FB6013F5!799.entry
http://www.historywiz.com/chinesevictims.htm

Saturday, November 6, 2010

Nikmat Seks dan Nafsu binatang

Selepas aku post pasal obor-obor gergasi dalam Facebook. Ada kawan aku  yang komen yang maksudnya lebih kurang..."obor-obor pun ada nafsu jugak". Teringat lah aku dengan Bonobos. Siapakah atau apakah Bonobos?


Ini adalah gambar Bonobos yang paling sopan boleh dicari. Kalau korang cuba search sendiri Bonobos dalam Google, baru korang boleh tengok sendiri gambar yang 'tak sopan tersebut'. Apa kaitan Bonobos dengan seks? Mengikut sesetengah saintis. Haiwan hanya melakukan hubungan intim hanyalah sekadar proses reproduction. Hanyalah dolphin, chimpanzee, dan Bonobos ni sahaja yang melakukan hubungan seks untuk mencapai kepuasan hawa nafsu. Dan manusia...

'Special'nya Bonobos ni ialah, mereka-mereka ini juga melakukan seks homoseksual, tanpa mengira umur. Seks juga menjadi aktiviti sosial yang menghubungkan antara beruk-beruk ini. Inilah beruk. Bonobos ini jugak dikatakan lebih banyak buat seks daripada manusia. Pagi, petang siang dan malam. Dan ada dikalangan beruk-beruk ini, dan binatang lain, turut melakukan perbuatan terlarang yang manusia buat, yang malas aku nak sebut. 

Tapi, ada jugak saintis yang mengatakan, sifat binatang untuk mengawan itulah yang menjadi orgasm bagi mereka...So, obor-obor, amoeba, paramecium, tikus, gajah, ada nafsu? Sesiapa berminat, sila sambung mambaca ikut link dibawah. Sekian.

Link-link:


Labels: ,

Thursday, November 4, 2010

Giant Jellyfish Atttack Japan

Obor-obor jenis Nomura (nama bersempena Mr. Kan'ichi Nomura ) ni membesar sehingga saiz mungkin lebih besar dari manusia. Yang pentingnya, kehadiran obor-obor ni, lebih-lebih lagi dalam jumlah yang banyak, mengikut Jennifer Purcell, Western Washington Universiti, berkait rapat dengan global warming. Yang lebih menarik, obor-bor ni membiak melalui cara yang pelik, kecederaan. Jadi, aktiviti penangkapan secara besar-besaran boleh meningkatkan lagi proses pembiakan obor-obor ni. Biasanya obor-obor ni berhijrah lebih kurang 40 tahun sekali. Tapi, semakin lama, proses penghijrahan tu semakin accelerate. 









The team found a huge new brood lurking in the waters, prompting experts to warn that another giant jellyfish invasion may be on the horizon. 




Link-link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nomura's_jellyfish
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/07/photogalleries/giant-jellyfish-invasion-japan-pictures/

Bahasa Rusia - Language Barrier

Sedang Amerika cuba untuk cover balik apa yang mencurah-curah keluar, Wikileaks buat statement yang mereka pun ada maklumat sulit tentang Rusia. Aku bukan nak bercerita tentang adakah patut Wikileaks keluarkan dokumen-dokumen ni secara bebas, adakah tak patut. Kenapa pulak tak patut? Memang patut! Yang aku nak tulisnya, apabila cuba menjenguk dan mencari dokumen rahsia Rusia, terjumpa dengan statement, yang dikeluarkan oleh Julian Assange, founder Wikileaks:

“We have material on Russia, but not as much as we would like,” Assange told the newspaper. “The fact that most of your sources only have Russian-language information limits our options.






Aku bukan fasih sangat bahasa Ingris ni, tapi, yang aku faham, Wikileaks dapat banyak maklumat tentang rahsia Rusia, tapi kebanyakannya dalam bahasa Rusia. Takkan dia nak bahasa Jepun kot. Dah nama Rusia. Yang lagi heran, takkan susah sangat nak cari translator. Aku pun boleh translate. Apa susah, taip Rusia, guna Google Translate, perbetulkan mana-mana yang kurang tepat guna kamus. Kalau Wikileaks terbaca tulisan aku ni, sila-sila la send kat aku dokumen tu, aku buleh try translate


Mungkin boleh kata balik, 'ko ingat ni nota fizik, kimia, sejarah, ingat senang-senang nak translate?'. Memang la susah, tapi, takkan dengan kredibiliti Wikileaks, tak boleh nak translate. Pastu kata ada maklumat sulit China pulak. Hah, sapa pulak yang nak translate. Pada tahap International, professional dan benda serius macam tu pun, bahasa Rusia boleh jadi language barier.....

Kalau Wikileaks ada dokumen sulit Malaysia, simpan je la...Bukan buleh buat apa-apa pun......

Tuesday, November 2, 2010

Ustaz Ada Kasyaf, Sembah Kaabah Boleh Nampak Setan Pada Nik Aziz

Sedang aku buat kerja, kawan aku bagi link video Youtube. Sila lepas ni tengok video tersebut. Link dibawah. Ustaz ni macam budok sekoloh menengoh, hok duk cerito, macam mana dia gocoh. Lebih lebih tokok tamboh, sungguh nga muko-muko. Kecing parok, lebong. Sapo beso dengar cerito lebong ni, mesti pehe selalu tanpa was-was, ustaz ni menipu.

Ustaz Kasyaf, sambil tunjuk Kaabah, yang dia kata, orang Islam sembah, aku sembah Tuhan, Allah, bukan batu.



Quote:

  1. "...senjata musuh yang diperalatkan syaitan sedunia, terutama iblis dan syaitan Nik Aziz."
  2. "Nik Aziz maso dio mari tu, tidak dengan rupo dio yang asal, tidak dengan wajah dia, dia datang seolah-olah dirasuk jin dan syaitan"
  3. "Pabila dia hulur tangan, tangan dia macam tangan syaitan, dengan kasyaf saya, saya tengok, jadi saya tak sambut tangan dia.  (Mak aih....macam mana kalau dia tengok tangan Bush, Sharon, Pol Pot, mesti ustaz kasyaf ni pengsan, dah la dia ada kasyaf, entah sapa bagi).
  4. "Saya tak mahu sentuh tangan syaitan" ( Beta pun tak mahu)
  5. "Aku tok se sale nga mu, jawab Nik Aziz dengan suara syaitan dia" (Suara syaitan? Tengok mengarut tahap budak sekolah cerita kehebatan dia jumpa setan)
  6. "Sebab mu kapir ngan ayat ...." "Sebab mu kapir nga ayat ......" (Dua kali kapir, dua kali ganda lebih kapir dari Soros)
  7. "Mu tok rujuk Quran"
  8. "Mu manusia yang tak mahu ikut perintah Allah"
  9. "Mu baloh samo ore isle, hok sembah Kaabah (sambil menunjukkan gambar kaabah)". (Siapa pulak yang sembah kaabah? Kaabah tu batu la ustaz oi, orang Islam sembah Allah)

Нет бога, кроме бога (Аллах).
Definisi Islam, dari cikgu Philosophy aku, yang bukan Islam.


Tulang Manusia Gergasi - Tu Bukan Hoax!

Mungkin semua yang dah tahu pasal penemuan tulang manusia yang besar ni. Tapi, macam mana pulak keluar yang kata itu semua hoax. Atau, memang ada sesetengah orang ni, cuba untuk menjadikan perkara benar seolah-olah hoax, atau dengan kata lain, benda tu benar, tapi puak-puak ni kata itu hoax semata-mata mereka nak buat hoax. Aku pun pening, pikir sendiri. So, sekarang ni aku cuba nak bagi pendapat, yang memang gambar tu betul, tapi Ironkite yang curi ambik gambar tu, buat entry. Atas alasan, aku pun tak tahu. Siapa Ironkite? Check link bawah.






Aku cerita secara summary, nak tahu lebih lanjut, baca kat link bawah. Semuanya bermula bila Worth1000 buat peraduan. So, Ironkite, hantar entry dia yang seolah-olah ada penemuan arkeologi orang jumpa manusia gergasi. Yang aku heran, kenapa orang tak terfikir yang Ironkite tu sendiri ambik gambar asal, pastu dia cakap yang gambar tu gambar dia buat sendiri. Bahkan ada banyak lagi gambar-gambar lain. Macam mana yang gambar-gambar lain tu pulak boleh dikatakan hoax?  Dunia internet memang macam tu, suka sangat benda yang tak pasti, penuhkan forum. Ataupun ada sesetengah pihak yang memang nak perkara ni dianggap hoax.

So, aku tinggalkan link-link tu kat bawah. Buat judgement sendiri. Pada aku, tulang manusia gergasi tu betul. memang benar-benar wujud. Tapi, ada puak-puak yang kurang segar, cuba memanipulasi. Yang penting, semua orang tahu manusia gergasi benar-benar wujud.

Macam mana pulak dengan gambar-gambar ni? Ni pun nak dikatakan tipu?






Link-link:



Monday, November 1, 2010

Billionaire Russia, Khodorkovsky.



Kes ni berlaku 5 tahun lepas, tapi sejak kebelakangan ni, semakin meningkat balik sebab kes mahkamah yang baru-baru ni berlaku. Kes mahkamah tu, lain cerita. Tapi, yang herannya, macam mana negara bukan Islam yang bekas Komunis ni boleh memenjarakan seorang yang berpengaruh dalam dunia, bilionaire dunia. Memang boleh dikatakan layanan penjara terhadap Khodorkovsky ni mesti istimewa. Tapi, tetap masuk penjara, harta lesap. Mungkin jugak boleh dikatakan ni semua Putin punya pasal. Panjang pulak ceritanya pasal Putin ni. Kat bawah ni ak ambik point-point secara ringkas pasal Khodorkorsky ni. Sumber ak pun semua ada kat link dibawah. Aku cuma copy+paste yang ak rase main point. 


  • Mikhail Borisovich Khodorkovsky, is a Russian enterpreneur, businessman and philanthropist
  • Residence: Moscow,  Russia, Industry: Oil/Gas, Marital Status: married , 4 children, Bachelor of Arts and Science.
  •  Khodorkovsky made a fortune in the early 1990s in banking and commodities; in 1995 bought oil giant Yukos from the state at a fraction of its market value. in 1999-2000, started bringing in Western directors, managers and auditors; made Yukos Russia's largest company by market cap.
  • Khodorkovsky was the wealthiest man in Russia, and was the 16th wealthiest man in the world
  • No 26 on World's Richest People 2003, No 101 on World's Richest People 2002, No 194 on World's Richest People 2001, No 1 on Russia 100 2004.  Forbes
  • His wealth evaporated because of the collapse in the value of his holding in the Russian petroleum company Yukos
  • The list includes two Russians: Former Yukos CEO Mikhail Khodorkovsky and his business partner Platon Lebedev. 
  • Khodorkovsky and Lebedev were arrested in 2005 and are serving an eight-year sentence for fraud and tax evasion. They are now also accused of stealing 350 million tons of oil. Both men deny the charges and claim investigations against them are politically motivated. 
  • He was number one in oil in Russia, but his ambition was to become number one in the world.

The list of billionaire convicts from all corners of the globe: Chinese tycoon Wong Kwong Yu,  former Thai Prime Minister Thaksin Shinawatra, who was charged with terrorism, Joaquim Guzman Loera, and Turkish Cem Uzan.
It was the first of a series of public meetings set up to give people the impression that both the host and his prominent guests were concerned about corruption and bad business ethics. Of course it was shown on national television and reported in the national press. Standard procedure to publicise political stunts without committing oneself to anything concrete. 
British journalist, writer, and broadcaster Martin Sixsmith sets this key scene, and spells out the detailed background and the significance of the clash in a Russian context in his brilliant new book Putin’s oil: The Yukos affair and the struggle for Russia
It is a good read with all the qualities of a well-written political thriller. That is a bonus, however, for the real treat Sixsmith’s book offers is the way he untangles the Yukos affair involving very complex and covert moves, Russian and international politics, hosts of crucial players, victims, subsidiaries, holding companies, and alleged murders. Independent World Report.

Many years later I talked with people and asked them, why didn't you start doing the same thing? Why didn't you go into it? Because any head of an institute had more possibilities than I had, by an order of magnitude. They explained that they had all gone through the period when the same system was allowed. And then, at best, people were unable to succeed in their career and, at worst, found themselves in jail. They were all sure that would be the case this time, and that is why they did not go into it. And I"--Khodorkovsky lets out a big, broad laugh at the memory--"I did not remember this! I was too young! And I went for it.