Thursday, November 4, 2010

Bahasa Rusia - Language Barrier

Sedang Amerika cuba untuk cover balik apa yang mencurah-curah keluar, Wikileaks buat statement yang mereka pun ada maklumat sulit tentang Rusia. Aku bukan nak bercerita tentang adakah patut Wikileaks keluarkan dokumen-dokumen ni secara bebas, adakah tak patut. Kenapa pulak tak patut? Memang patut! Yang aku nak tulisnya, apabila cuba menjenguk dan mencari dokumen rahsia Rusia, terjumpa dengan statement, yang dikeluarkan oleh Julian Assange, founder Wikileaks:

“We have material on Russia, but not as much as we would like,” Assange told the newspaper. “The fact that most of your sources only have Russian-language information limits our options.






Aku bukan fasih sangat bahasa Ingris ni, tapi, yang aku faham, Wikileaks dapat banyak maklumat tentang rahsia Rusia, tapi kebanyakannya dalam bahasa Rusia. Takkan dia nak bahasa Jepun kot. Dah nama Rusia. Yang lagi heran, takkan susah sangat nak cari translator. Aku pun boleh translate. Apa susah, taip Rusia, guna Google Translate, perbetulkan mana-mana yang kurang tepat guna kamus. Kalau Wikileaks terbaca tulisan aku ni, sila-sila la send kat aku dokumen tu, aku buleh try translate


Mungkin boleh kata balik, 'ko ingat ni nota fizik, kimia, sejarah, ingat senang-senang nak translate?'. Memang la susah, tapi, takkan dengan kredibiliti Wikileaks, tak boleh nak translate. Pastu kata ada maklumat sulit China pulak. Hah, sapa pulak yang nak translate. Pada tahap International, professional dan benda serius macam tu pun, bahasa Rusia boleh jadi language barier.....

Kalau Wikileaks ada dokumen sulit Malaysia, simpan je la...Bukan buleh buat apa-apa pun......

5 Comments:

Blogger naz said...

Mun power ji russia boleh ar oyat gotu.

November 4, 2010 at 8:37 AM  
Anonymous KS said...

hahaha...gugel translate dgn abbyy lingvo je....

November 4, 2010 at 9:18 AM  
Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Dokumen rahsia pasal elaun mara x de ko?

November 4, 2010 at 1:01 PM  
Anonymous KS said...

"Kalau Wikileaks ada dokumen sulit Malaysia, simpan je la...Bukan buleh buat apa-apa pun......"

Tu ikhlas dari hati tu....hahahah

November 4, 2010 at 1:07 PM  
Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Pasal elaun dh x rahsia dah.

November 6, 2010 at 2:03 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home