Friday, December 31, 2010

Vlogger Malaysia

'Vlogging' boleh dikatakan sudah lama menjadi budaya Youtubers terutama di US. Tapi, di Malaysia, budaya vlogging ni masih belum popular. Bukan senang nak vlogging ni, terutama sekali kalau vlogging pasal kehidupan seharian. Shaycarl sendiri kata yang pada mulanya, agak blur nak bercakap depan kamera, cerita tentang apa yang dia dan keluarga buat seharian. Tapi, lama-kelamaan, perasaan segan tu hilang. Shaycarl/shaytards family boleh dikatakan satu-satunya family vlogger dalam internet.


Topik. Ak rasa vlogging takdelah memerlukan topik sangat. Lainlah kalau nak buat filem pendek dalam Youtube macam Smosh dan Nigahiga. Video-video Smosh pun mencapai views melebihi 20 juta,dan kebanyakan yang lain hampir 4 juta views bagi setiap 3 minit video. Nigahiga pernah buat 'movie' selama 1 jam lebih. Ada vlogger yang duduk depan kamera, tak buat apa-apa dan dapat views berjuta-juta.
Read More...

Labels: , , , , , , ,

Putin Superhero [Video]

                'Putin The Superhero' diharamkan daripada disiarkan didalam Ukranian Airwaves. Sebuah band dari Ukraine, Dress Code, menganggap Vladimir Putin, Perdana Menteri Russia sebagai superhero. Dress Code mencipta lagu yang menaikkan dan menggagumi Putin sebagai pelindung kepada rakyat Russia dan video itu menyebabkan sedikit kontroversi.

                Video ini 'viral' di internet, khususnya di Ukraine dan Russia tetapi tidak pernah disiarkan di dalam televisyen. Ada yang mengaggap video ini hanyalah sekadar propaganda daripada Putin. Tapi secara peribadi, ak menganggap video ini bukan propaganda daripada Putin. Kebanyakan rakyat Russia memang menggagumi Putin sebagai presiden, walaupun sememangnya diakui Putin mempunyai personaliti yang agak 'badass', 'secrecy' dan dikaitkan dengan 'cencorship'. Tapi, Putin nampak menonjol dalam menjaga kedaulatan Russsia dan lebih terbuka untuk menjawab segala persoalan rakyatnya, dengan selalu mengadakan soal jawab secara live didalam televisyen.

Video memang mudah untuk difahami walaupun tanpa 'subtitle'. "Vova" umumnya adalah Putin. The illustrations are pretty self-explanatory, but here are a few of the lyrics:
"James Bond isn't fit to shine his shoes. He's a superman, he's adored by the rich, by celebrities, by professors, by village folk and the West. He'll always be there in your time of need. He'll always protect you. If necessary he'll whack bad guys, even in a toilet. Indeed, Vova rules, and, surely, he rules just the way it should be done." 

Berapakah Harga Sebenar Facebook?

Facebook may at last become a real, rather than virtual, money spinner in 2011. The social network doesn’t need capital to grow, but expectations from backers and employees for an IPO are too high for founder Mark Zuckerberg to ignore. There’s just one challenge: trading in Facebook’s unlisted shares values the website at more than $40 billion. Getting to that number requires some astonishing growth assumptions. Reuters
Adakah Facebook akan mengikut jejak langkah MySpace? Facebook adalah social-network yang menguasai dunia internet dengan lebih daripada 500 juta pengguna. Tapi, Facebook juga bersifat volatile, cepat merebak, tapi cepat mati. Mungkin satu hari nanti akan timbul social-network lain yang lebih hebat dan lebih mudah dari Facebook. Kalaulah dikatakan Facebook akan jatuh, kemana akan pergi beratus-ratus billion saham Facebook akan pergi? Macam mana dengan pejabat-pejabat Facebook? 
Facebook syarikat besar yang 'menjual' advertisement semata-mata. Tiada barang jualan

Labels: