Tuesday, February 22, 2011

Libya, Minyak dan Kekejaman Gaddafi

A Western business adviser with close relationships to many Libyan officials told me on Monday that during a visit to Tripoli two weeks ago, "all my Libyan friends said 'No way would this happen here. Our tribal leaders will keep young people in order.'" Now, he said, he believed Gaddafi would likely lose power completely, or retain a figurehead role without any concrete authority. "It will be difficult for the Gaddafi clan to rescue this," he said.
Gaddafi pun terkejut dengan kebangkitan rakyat ni. Dulu, tiada siapa sangka yang kebangkitan rakyat di Mesir dan Tunisia dapat merebak ke negara-negara jiran. Sudah berpuluh-puluh tahun suasana politik Libya berada dalam keadaan statik, dan selepad kebangkitan rakyat Libya merebak, Gadaffi cuba untuk mematahkan kebangkitan dengan lebih awal yang mana tindakan Gadaffi lebih kejam daripada Mubarak. Mubarak menghantar kroni-kroninya untuk bertempur dengan anti-mubarak, tapi Gadaffi dikatakan membakar askar-askar yang enggan menembak penunjuk perasaan, dan menghantar jet-jet pejuang untuk menembak rakyat dari udara.

Dua kolonel jet pejuang mengelakkan daripada membunuh rakyat sendiri dengan lari dari Libya dengan jet pesawat ke Malta Internationa Airport. Dan untuk mengelakkan daripada lebih ramai yang meninggalkan Libya dengan pesawat/helikopter, ruang udara Libya ditutup.
Oil futures for Brent crude, traded on the ICE Futures Europe market in London, rose to nearly $105 a barrel, the highest price since the global economic meltdown hit in September 2008. Libya's oil fields are hundreds of miles from the current upheaval, many in remote Sahara Desert locations a good one-hour flight from Tripoli on private planes operated for the benefit of oil companies. Yet even there, the potential for unrest exists.
Dan quote pilihan
Sheik Faraj al-Zuway, a tribal leader in western and southern Libya, in which some big oil fields fall, told al-Jazeera that he would halt all oil distribution from his territory beginning Monday, until security forces "stop the bloodshed," he said, adding that "the blood of Libyans is more precious than oil.
Kan sejuk hati rakyat dengar pemimpin cakap macam ni, barulah rakyat rela bersama dengan pemimpin diamasa susah atau senang. Memang minyak tu penting, dan Syeikh tu pun sedar, dan rakyat pun sedar, tapi yang paling penting, perinsip pemimpin yang tetap memilirkan perihal rakyat.
Further reading TIME

3 Comments:

Blogger Syed Ahmad Fathi said...

Stylo duh quote sheikh tu.Kalau aku org libya menangis woo. Tak tahu plak blog nih dah aktif balik.Bagus bagus miji.Aku dok baca termid je.Tapi termid kene komen dalam english.Aku tak power english.

February 24, 2011 at 2:19 PM  
Anonymous kreutzersonata said...

ak pon tak pandai english...

February 24, 2011 at 11:43 PM  
Blogger Syed Ahmad Fathi said...

ko power kut.

February 25, 2011 at 12:24 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home