Wednesday, October 19, 2011

What's wrong with miniskirts Muhammad Ali answers

‎"Anything God make precious, He makes you hides it, you cannot find diamond,...you have to dig, dig , dig it....Everything God make valuable, He makes it hard to get..."

Dismal Science dan Kesilapan Manusia dalam Hubble

Bukan senang nak duduk dalam lecture Metrology, subjek mengukur dan mengira, formula-formula yang ringkas tapi besar dan susah nak difaham, selang seli dengan teori prosedur yang panjang dan membosankan. Subject ni semacam Dismal Science (derogatory alternative name for economics), penting tapi membosankan. Tahap kebosanan dan keserabutan lecture Metrology minggu lepas sampai ketahap kemuncak bila terpaksa menyalin prosedur 'Observational Error' yang padat dan berserabut. Setiap prosedur seolah-olah langsung takda makna dan prosedur-prosedur tu seolah-olah takde orang pun yang nak ambil pot. Siap je lecturer salin prosedur tu kat board, baru lah dia ceritakan kepentingan prosedur tersebut, dan dia bercerita tentang kesilapan dalam pembinaan Hubble 20 tahun dulu yang berpunca daripada kesilapan manusia dalam salah satu prosedur tersebut yang memakan belanja $1.5 billion.
The panel had previously reported that there was a 1.3-millimeter spacing error in the assembly of an optic instrument used to guide the machines that ground the surface of the telescope's main mirror. As a result, the mirror was deformed and it is unable to produce the precise images its designers hoped to achieve.

Yesterday, the panel reported that the spacing error was specifically caused by a defect in a
metering rod, a measuring device used in the assembly of the optic instrument. The defect in the device was reported by the team after two days of meetings at Hughes Danbury Optical Systems in Danbury, Conn., maker of the mirror. The team is led by Dr. Lew Allen, director of the National Aeronautics and Space Administration's Jet Propulsion Laboratory.

For more than a month, the hunt for the cause of the flawed mirror has focused on a complex optical device known as a null corrector. In 1981, it was used to measure the surface of the main, 94.5-inch Hubble mirror, guiding its final grinding. TheNewYorkTimes

Artikel tu dan berusia 21 tahun. Tapi baru sekarang ni tahu. Dengan kesilapan micromillimeter pun dah cukup untuk menghasilkan masalah yang mega. Mungkin Engineer yang buat cermin Hubble tu dulu pun bosan duduk dalam kelas Metrology sampai skip bab 'Obsevational Error'. Mungkin takde guna untuk engineer hafal semua prosedur-prosedur tu, tapi sekurang-kurangnya tahu kepentingan dan cara untuk follow semua prosedur tu yang penting.